۰۲ تير ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۵

این راننده‌ها را کسی دوست ندارد!

برخی رفتار‌ها در رانندگی وجود دارد که می‌توان آن‌ها را آداب بد یا آزاردهنده نامید. ممکن است این نوع رفتار‌ها تهدید یا خطری را ایجاد نکنند، اما برای دیگران آزاردهنده باشند و حتی موجب وحشت و اضطراب آنان به عنوان عابر پیاده یا پشت فرمان شوند.
کد خبر: ۵۶۰۲۰
تعداد نظرات: ۱ نظر

رانندگی

برخی رفتار‌ها در رانندگی وجود دارد که می‌توان آن‌ها را آداب بد یا آزاردهنده نامید. ممکن است این نوع رفتار‌ها تهدید یا خطری را ایجاد نکنند، اما برای دیگران آزاردهنده باشند و حتی موجب وحشت و اضطراب آنان به عنوان عابر پیاده یا پشت فرمان شوند. نکته جالب اینکه چنین رفتار‌هایی در بسیاری از کشور‌های جهان از جمله کشور خودمان معمولاً مشترک هستند. برخی از این رفتار‌ها را در زیر تشریح کرده‌ایم، البته برخی از بارزترین رفتار‌های پرخطر از جمله نبستن کمربند ایمنی یا سرعت غیرمجاز که بسیار پرتکرار نیز هستند در رفتار‌های زیر مورد اشاره قرار نگرفته‌اند.

بوق زدن بیش از حد و غیرضروری

بوق زدن در موقعیت‌های خاص و ضروری قابل قبول است، اما بوق زدن برای اعتراض بیجا به خودرویی که با زدن راهنما اقدام به گردش کرده یا خودرویی که به دلیل مشکل فنی در جاده متوقف شده و ترافیک ایجاد کرده است، هیچ ضرورتی ندارد و مشکل را حل نمی‌کند. گاهی نیز ممکن است بخواهید با بوق زدن خودروی جلویی را که پس از سبز شدن چراغ با تأخیر حرکت می‌کند، خشم خود را بروز دهید.

سپر به سپر

برخی دوست دارند با قلدری راننده‌ای را که جلوی آن‌ها به آرامی در حرکت است، خطاب قرار دهند و حتی توقع دارند با سرعتی بیش از حد مجاز به حرکت خود ادامه دهد. این قلدری می‌تواند شکل تهدید هم به خود بگیرد و با نزدیک شدن به خودروی جلویی، موجب اضطراب راننده و سرنشینان آن شود.

پارک دوبل

پارک دوبل که نوعی از پارک خودرو به موازات خودروی دیگر است، یکی از مهم‌ترین دلایل تشدید ترافیک، به هم خوردن نظم خیابان‌ها و مانعی برای رانندگی منظم سایر خودروهاست. این کار از جمله تخلفات رانندگی است که در سال‌های اخیر رشد قارچ‌گونه‌ای داشته است. گاهی با کمی فاصله از مقصد، می‌توان یک جای پارک بی‌دردسر پیدا کرد و موجب آزار دیگران نشد.

رانندگی با نور بالا

در شب، رانندگی با نور بالا می‌تواند چشم راننده خودرو‌های مقابل را کور کند و حرکت در مسیر روبه‌رو را برای وسایل نقلیه دشوار سازد. همچنین حرکت با نور بالا پشت خودروی جلویی می‌تواند اثربخشی آینه آن خودرو را کاهش دهد و اجازه ندهد او از آینه خود به خوبی استفاده کند و حتی موجب تصادف شود.

رانندگی با صدای موسیقی بالا

این کار موجب می‌شود توانایی راننده برای شنیدن و واکنش به صدا‌های اطراف وسیله نقلیه خود از جمله آژیر‌های وسایل نقلیه اضطراری یا حتی بوق هشدار خودرو‌های مجاور کاهش یابد. همچنین رانندگی با موسیقی بالا موجب تشویش و نگرانی سایر رانندگان می‌شود و تمرکز آنان را به هم می‌ریزد.

رانندگی کمتر از سرعت ترافیک

برخی رانندگان ممکن است به دلایل مختلفی از جمله کار با گوشی تلفن همراه، با سرعتی بسیار پایین اقدام به رانندگی در مسیر‌های شلوغ کنند. این کار ممکن است تخلف نباشد، اما باعث اختلال در جریان ترافیک می‌شود، زیرا سایر وسایل نقلیه یا باید سرعت خودروی خود را به یک باره کاهش دهند یا مجبور شوند از سمت اشتباه عبور کنند.

حواس‌پرتی

با وجود اینکه برخی تصور می‌کنند انجام برخی فعالیت‌ها پشت فرمان چندان مخاطره‌آمیز نیست، اما تحقیقات عکس این موضوع را نشان داده است. کار با تلفن همراه، سیگار کشیدن، خوردن و آشامیدن و حتی حرف زدن با سرنشینان، تمرکز را هنگام رانندگی کاهش می‌دهد. تعداد زیادی از تصادفات رانندگی در اثر حواس‌پرتی رخ داده است که برخی از آنان بسیار پرتلفات بوده‌اند.

ترمز بی‌دلیل

برخی رانندگان بی‌دلیل و از روی عادت هنگام حرکت و در حالی که خودرو‌های عقبی با سرعت ثابت در حال حرکت هستند، ترمز می‌گیرند. این به آن معناست که پای آن‌ها به طور ثابت روی پدال ترمز قرار گرفته است. بهتر است فقط در صورت لزوم پدال ترمز را فشار دهید تا هم ایمنی را رعایت کرده باشید و هم هزینه اضافی برای تعویض لنت ترمز‌ها نپردازید.

تکیه به اهرم دنده

برخی رانندگان از دنده خودرو به عنوان تکیه‌گاه استفاده می‌کنند. آن‌ها با قراردادن دست‌شان روی دنده، ممکن است ناخودآگاه بی‌دلیل دنده را عوض کنند و موجب شوند سرعت وسیله نقلیه در مسیری شلوغ ناگهان تغییر کند و سایر رانندگان جلویی یا عقبی به دردسر بیفتند.

برف و یخ روی بدنه خودرو

اگر با وسیله نقلیه پوشیده از برف وارد بزرگراه شوید، به دلیل سرعت بالاتر و برخورد باد، تکه‌های یخ و برف روی خودرو به پرواز درمی‌آید که می‌تواند رانندگی دیگران را به خطر بیندازد. برف و یخ همچنین می‌توانند از سقف به پایین سر بخورند و دید از شیشه عقب خودرو را مسدود کنند و تسلط راننده را کاهش دهند.

وسیله‌های روی داشبورد

اشیای کوچک و بانمکی که روی داشبورد یا تاقچه عقب خودرو قرار می‌دهید، ممکن است هنگام تصادف به آلت قتاله تبدیل شوند و مانند موشک‌هایی برنده و بسیار خطرناک عمل کنند. همچنین ممکن است هنگام ترمز ناگهانی یا چرخش‌های سریع از محل خود حرکت کنند و موجب حواس‌پرتی راننده شوند.

چراغ زرد به معنای افزایش سرعت نیست

برخی رانندگان با نمایان شدن چراغ زرد پس از چراغ سبز، برای عبور سریع از چهارراه پای خود را روی پدال گاز فشار می‌دهند. این کار موجب وحشت عابران پیاده و به خطر افتادن جان آن‌ها می‌شود. زندگی شما و البته دیگران بسیار باارزش‌تر از چند ثانیه زود رسیدن است.

رانندگی در نقطه کور

اکثر رانندگان گاهی فراموش می‌کنند در نقطه کور قرار گرفته‌اند. نقطه کور جایی است که سایر رانندگان اطراف‌تان قادر به دیدن خودروی شما نباشند. همیشه باید وقتی در نقطه کور قرار گرفتید، به رانندگان دیگر حضور خود را یادآوری کنید، مثلاً اگر قصد تغییر خط خود را دارید یا در جاده‌ای هستید که دید کافی وجود ندارد، برای اطلاع‌رسانی بوق کوتاهی بزنید.

خارج شدن از پارک بدون اطلاع

یکی از اشتباهات رایج رانندگان این است که بدون آنکه هشدار دهند و مثلاً چراغ راهنمای خود را روشن کنند، از پارک خارج می‌شوند. این کار هم احتمال تصادف را افزایش می‌دهد و هم دیگران را معذب می‌کند. لطفاً قبل از خروج از پارک چراغ راهنمای خود را روشن کنید و به آرامی از پارک خارج شوید.

تنظیم‌نکردن آینه‌ها

گاهی مشاهده شده است کار‌های کوچکی مثل تنظیم آینه‌ها دردسر‌هایی بزرگ ایجاد کنند. اگر آینه‌ها را به درستی تنظیم کنید، می‌توانید نقاط کور را به صورت دقیق ببینید و از تصادف تا حد زیادی جلوگیری کنید. بهتر است قبل از شروع رانندگی، آینه‌ها را به خوبی تنظیم کنید.
 
منبع: روزنامه جوان
ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
نظرات مخاطبان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
مجید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۲
مفید بود ممنون از نویسنده
گزارش خطا