۰۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۵

ترفندهای آموزش دستشویی رفتن برای کودکان

انتخاب زمانی مناسب برای از پوشک گرفتن و آموزش دستشویی رفتن به کودکان بدون شک یکی از بزرگترین دغدغه‌های تمام والدینی که کودکی نوپا دارند،است. اما پیش از شروع این چالش، ابتدا باید با زمان مناسب آن و دردسرهای احتمالی این مسیر آشنا شویم تا آگاهانه‌تر در این مسیر، گام برداریم!
کد خبر: ۵۴۴۳۹
کودک
بهترین حالت این است که آموزش دستشویی رفتن را زمانی آغاز کنید که هیچ تغییر بزرگی در زندگی خانوادگی شما رخ نداده باشد. این تغییرات می‌تواند شامل رفتن به تعطیلات، شروع مهدکودک، به دنیا آمدن فرزند جدید یا جابجایی خانه باشد. ضمن اینکه بهتر است آموزش توالت رفتن را در روزی شروع کنید که برنامه‌ای برای بیرون رفتن از خانه نداشته باشید. اگر احساس کردید که کودکتان آمادگی دستشویی رفتن را دارد و تصمیم گرفتید که دستشویی رفتن را به او آموزش دهید، نکات زیر می‌توانند کمک کننده باشند:
مدت زمانی را برای آموزش دستشویی رفتن به کودک خود، اختصاص دهید. برخلاف خواست و میل کودکتان، او را مجبور به نشستن روی توالت نکنید. به کودکتان نشان دهید که شما چطور در توالت می‌نشینید و توضیح دهید که چه کار می‌کنید (چرا که کودکتان از طریق مشاهده‌ی شما یاد می‌گیرد)؛ همچنین می‌توانید کودکتان را روی لگن خودش بنشانید و اجازه دهید که نحوه‌ی استفاده‌ی شما از توالت را مشاهده کند. از بی‌شمار شعر و داستان در مورد دستشویی رفتن که در دسترس هستند کمک بگیرید. خوشبختانه امروز، کتاب‌های زیادی در این حوزه وجود دارند و خرید آنلاین کتاب کودک، دسترسی به آن‌ها را بسیار سهل و آسان کرده است. اگر نشانه‌های واضحی از نیاز به رفتن به دستشویی در کودکتان می‌بینید، نظیر انداختن پا‌ها روی هم یا چمباتمه زدن، از او بخواهید که روی لگن بنشیند

چه زمانی کودک را به دستشویی ببرید؟

سعی کنید دستشویی رفتن را تبدیل به جزئی از برنامه‌ی منظم روزانه‌ی کودک خود کنید. کودک خود را تشویق کنید که صبح‌ها، قبل و بعد از میان‌وعده‌ها و وعده‌های غذایی اصلی، از لگن یا توالت استفاده کند. وقتی که کودکتان علائمی نظیر پیچیدن به خود، خروج باد معده، ساکت شدن یا دور شدن از شما را نشان داد، او را تشویق کنید که به دستشویی برود. توجه کنید که هیچ وقت او را مجبور به دستشویی رفتن نکنید. زمانی که کودکتان می‌خواهد از یک فعالیت سراغ فعالیت دیگری برود، از او بپرسید که آیا نمی‌خواهد پیش از آن به دستشویی برود. برای مثال، می‌توانید پیش از آنکه کودکتان برای خوردن ناهار بنشیند، به او یادآوری کنید که ابتدا به دستشویی برود. اگر کودکتان ۳ تا ۵ دقیقه بعد از آنکه روی لگن یا توالت نشست، دستشویی نکرد، به او اجازه دهید بلند شود. بهتر است کودکتان را مدت زمان طولانی در دستشویی ننشانید، چرا که این کار باعث ایجاد احساسی شبیه به تنبیه می‌شوددر صورت لزوم یک یا دو بار در طول شب کودکتان را بیدار کنید و به دستشویی ببرید تا در طول شب جای خودش را خیس نکند.

آموزش دستشویی رفتن و تشویق کودکان

تلاش کودکتان را تحسین کنید. می‌توانید بگویید: «آفرین که روی لگن نشستی». به تدریج که کودکتان بر هر مرحله از این روند تسلط پیدا کرد، تقدیر و تحسین را کاهش دهید. اگر کودکتان نتوانست به دستشویی برسد، ناامید نشوید. بدون هیچ گونه ابراز نظر یا خرده‌گیری او را تمیز کنید. فراموش نکنید که هر تلاش کودکتان در این مسیر را حتی اگر موفقیت‌آمیز هم نبود، تشویق کنید.

لباس پوشیدن کودکان در دوره‌ی آموزش دستشویی رفتن

در زمان آموزش توالت رفتن با پوشاندن لباس زیر و شلوار تمرینی در تمام اوقات شروع کنید. از پوشک فقط در شب‌ها و در طول خواب‌های میانِ روز استفاده کنید. لباس‌هایی تن کودک کنید که بتوان آن‌ها را به راحتی درآورد –برای مثال: شلوار‌هایی با کمر‌هایی کشی. در هوای گرم‌تر، زمانی که در خانه هستید، می‌توانید کودک را با لباس زیر، آزاد بگذارید.

آموزش دستشویی رفتن و بهداشت کودک

تا زمانی که کودکتان خودش یاد بگیرد، شما او را بشویید. به خاطر داشته باشید که این پاک کردن از جلو به سمت عقب باشد، مخصوصا در مورد دختران.به کودکتان یاد بدهید که چگونه بعد از توالت رفتن، دستانش را بشوید.

آموزش دستشویی رفتن در بیرون از خانه

زمانی که آموزش دستشویی رفتن را شروع می‌کنید، راحت‌تر است که چند روزی را در خانه بمانید، اما ممکن است گاهی اوقات هم مجبور شوید از خانه بیرون بروید. هرجا که خواستید بروید، بهتر است ابتدا بررسی کنید که نزدیک‌ترین دستشویی به شما کجاست. همچنین اگر مقداری لباس و لباس زیر اضافی برای کودکتان داشته باشید هم مفید خواهد بود. ضمن اینکه شاید لازم باشد یک پلاستیک یا کیف ضد آب برای پوشک‌های مرطوب و کثیف به همراه داشته باشید. اگر کودکتان به مهدکودک یا بدون شما به منزل دوستان و خویشاوندان می‌رود، حتما به آن‌ها اطلاع دهید که کودکتان در مرحله‌ی یادگیری آموزش توالت رفتن است. کودک شما برای استفاده از لگن یا دستشویی، احتمالا به کمک یک فرد بزرگتر احتیاج خواهد داشت.

آموزش دستشویی را تبدیل به سرگرمی کنید

فراموش نکنید که کودک نوپای شما با چالش بزرگ استفاده از دستشویی مواجه شده است. سعی کنید این فعالیت بزرگ و مهم را با بازی و داستان و… تبدیل به موضوعی سرگرم‌کننده کنید. برای مثال می‌توانید در ابتدای آموزش، یک زمان سنج تنظیم کنید که هر ۳۰ دقیقه، زنگ بخورد و به مرور، فواصل زمانی آن را افزایش دهید. فرزند شما با شنیدن صدای زنگ متوجه می‌شود که زمان رفتن به دستشویی رسیده و اگر قدرت انتخاب هم داشته باشد که از بین لگن آموزشی یا دستشویی یکی را انتخاب کنید، نسبت به دستشویی رفتنش احساس کنترل پیدا می‌کند.

مشکلات و اتفاقات زمان آموزش دستشویی رفتن

مشکلات و اتفاقات، بخشی از آموزش دستشویی رفتن هستند. ممکن است که کودکان به خاطر بروز آن‌ها ناراحت شوند. در صورت بروز، به کودکتان اطمینان دهید که هیچ اشکالی ندارد و جایی برای نگرانی نیست.
در این قسمت به چند راهکار برای کاهش این اتفاقات اشاره می‌کنیم:
اگر کودکتان گفت که فورا به دستشویی احتیاج دارد، به او توجه کنید. شاید درست بگوید! اگر مطمئن هستید که کودکتان مدتی است به دستشویی نرفته است، به او یادآوری کنید که شاید نیاز به دستشویی رفتن داشته باشد. ممکن است که کودک شما برای رفتن به توالت، بیش از اندازه مشغول انجام یک فعالیت باشد. بررسی کنید که آیا کودکتان می‌خواهد در طول مدت زمانی طولانی بازی کردن یا پیش از بیرون رفتن از خانه، به دستشویی برود. اگر نمی‌خواست برود هم موردی ندارد. سعی کنید اطمینان حاصل کنید که لگن یا توالت همیشه، به راحتی در دسترس و قابل استفاده است. از کودکتان بخواهید که پیش از خوابیدن، حتما به دستشویی برود.

خشک ماندن جای کودک در طول شب

ممکن است چندین ماه یا حتی چند سال زمان ببرد تا کودکانی که استفاده از دستشویی را یاد گرفته‌اند، در طول شب جای خود را خیس نکنند. نشانه‌ی اصلی توانایی خیس نکردن خود در طول شب، خشک بودن پوشک کودک در هنگام صبح است. هنگامی که متوجه این موضوع شدید، می‌توانید نپوشاندن پوشک در هنگام شب را امتحان کنید. خیس کردن جای خود امری شایع است، حتی در میان کودکان مدرسه‌ای. اگر کودک شما جای خودش را خیس می‌کند، راهکار‌هایی وجود دارند که می‌توانید زمانی که شما و کودکتان آماده بودید از آن‌ها کمک بگیرید.
آموزش دستشویی رفتن، یکی از مراحل مهم و البته پر چالش برای کودکان است. از حدود دو سالگی، و با مشاهده‌ی نشانه‌هایی در کودک نظیر توانایی راه رفتن، نشستن برای بازه‌های زمانی کوتاه، مستقل‌تر شدن، خشک ماندن پوشکش برای بیشتر از دو ساعت و… می‌توانید آموزش دستشویی رفتن را شروع کنید. بهتر است این آموزش را مرحله به مرحله و با کمک لگن آموزشی، پوشک شورتی و شلوار تمرینی آغاز کنید. نکته‌ی مهم این است که در طول این مراحل، هرگز کودک را مجبور به استفاده از دستشویی نکنید، تلاشش را برای یادگیری تحسین کنید و سعی کنید از هر ترفندی برای سرگرم کننده بودن این آموزش استفاده کنید.

بیشتر بخوانید
 
منبع : هدهد
ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
گزارش خطا