۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۳:۴۹

چگونه تنیس یاد بگیریم؟ + قیمت و جزییات

پرونده‌ای درباره چندوچون ورزش تنیس، از قیمت تجهیزات و کلاس‌هایش تا قوانین و فواید آن و سرشناس‌ترین تنیسورهای جهان را بخوانید.
کد خبر: ۵۳۷۰۱
تعداد نظرات: ۲ نظر

تنیس

چشم روی هم بگذارید، تابستان و روز‌های گرم و بلند آن از راه می‌رسد و تلاش برای پر کردن هرچه هیجان‌انگیزتر اوقات فراغت، رونق می‌گیرد. تنیس یکی از ورزش‌هایی ا‌ست که می‌توان روز‌های بلند بهار و تابستان را با آن سر کرد و زیاد هم خسته نشد. روایت‌های مختلفی درباره این که سر و کله تنیس از کجا پیدا شده است، وجود دارد. بعضی تاریخ‌نگاران معتقدند که مصریان باستان، یونانی‌ها و رومی‌ها نسخه‌های مختلفی از تنیس را بازی می‌کردند، اما نقاشی یا نوشته‌ای از ورزشی شبیه تنیس در آن زمان پیدا نشده است. فرانسوی‌ها هم معتقدند کلمه تنیس ریشه در فعل فرانسوی «تُنه» به معنای «بگیر» دارد. چون در گذشته وقتی بازیکن‌ها تنیس بازی می‌کردند به یکدیگر می‌گفتند «تُنه... تُنه» که در فارسی معادل «بگیر... بگیر» است و به این ترتیب این کلمه آرام آرام جای خود را به کلمه تنیس داده است. در پرونده امروز زندگی‌سلام قرار است درباره این که چطور می‌توانید تنیسور شوید، برای شروع این ورزش به چه ابزاری نیاز دارید، چه قوانینی را باید در آن رعایت کنید و از همه مهم‌تر چقدر برای آموزش و خرید تجهیزات مورد نیاز آن هزینه کنید، اطلاعات کاربردی را با شما در میان بگذاریم.

ورود عموم به تنیس آزاد است!

تنیس یکی از ورزش‌هایی ا‌ست که مرد و زن نمی‌شناسد. در واقع مردانه بودن تنیس یک کلیشه جنسیتی است که با وجود تنیسور‌های موفق زن در جهان در عمل هم رد شده است. راجرر فدرر، سرنا ویلیامز و ماریا شاراپووا جزو کسانی هستند که با شنیدن کلمه تنیس به یادشان می‌افتیم و بار‌ها از تلویزیون شاهد مسابقات هیجان‌انگیز و نفس‌گیر آن‌ها بوده‌ایم. آماری در سال ۲۰۱۹ وجود دارد که نشان می‌دهد از جمعیت نزدیک به هشت میلیاردی زمین، ۸۷ میلیون نفر تنیس بازی می‌کنند و این رقم معادل ۱.۱۷ درصد از همه جمعیت جهان است که رقم کمی به نظر می‌آید. برخی معتقدند تنیس با توجه به تجهیزات و هزینه‌هایی که دارد ورزش لاکچری‌هاست و شاید این مسئله کم‌ارتباط به تعداد بازیکن این ورزش در جهان نباشد. ۴۷ درصد از جمعیتی که به آن اشاره کردیم را تنیسور‌های زن و ۵۳ درصد را مرد‌ها تشکیل می‌دهند.

تجهیزات اولیه تنیس و قیمت‌هایش

اگر پا‌های قوی دارید و زور بازوی تان هم خوب است در ادامه برای شروع تنیس به دو وسیله اساسی یعنی راکت و توپ نیاز دارید که می‌توانید آن را قرض بگیرید یا بخرید. وسایل دیگری مانند اور گریپ (بند‌هایی شبیه لغزش‌گیر دسته راکت)، رشته‌های راکت تنیس، آرنج‌بند و زانو بند و ... وجود دارد که همان اول ضروری نیست و می‌توانید آن‌ها را در گام‌های بعدی بخرید. هرچند برای سلامتی‌تان، خرید و استفاده از آن‌ها به شدت توصیه می‌شود.

راکت تنیس از ۵۵۰ هزار تا ۱۰ میلیون تومان

در بازار با تنوع و قیمت‌های متفاوت برای راکت تنیس مواجه می‌شوید. ارزان‌ترین راکت تنیس که شامل یک جفت راکت است از حدود ۵۵۰ هزارتومان شروع می‌شود و به قیمت‌های تقریبا نجومی ۸ یا ۹ و ۱۰ میلیونی ختم می‌شود.

توپ تنیس از ۳۰ هزار تا ۷۵۰ هزار تومان

توپ تنیس به‌صورت جداگانه از راکت به فروش می‌رسد. قیمت این توپ‌ها از حدود ۳۰ هزارتومان شروع می‌شود. بعضی از شرکت‌ها توپ‌های تنیس را به صورت پک‌های سه و چهار تایی می‌فروشند که قیمت آن‌ها از ۳۵۰ تا ۷۵۰ هزار تومان متفاوت است.

کیف تنیس از ۱۵۰ هزار تا ۴ میلیون تومان

برای نگهداری بهتر و حمل هر جفت راکت به یک کیف مخصوص نیاز دارید. در خور ذکر است که محافظت از راکد در این ورزش، اهمیت زیادی دارد، چون کوچک‌ترین ضربه و آسیب به آن باعث کاهش کیفیت آن در زمان بازی خواهد شد. قیمت این کیف‌ها بسته به کیفیت اجزایی که در ساخت آن استفاده شده متفاوت است. قیمت این کیف‌ها بنا به عواملی که گفته شد از ۱۵۰ هزار تومان تا ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.

تفاوت تنیس و بدمینتون چیست؟

تنیس و بدمینتون از ورزش‌هایی هستند که به دلیل نوع بازی و تجهیزات مشترک با هم اشتباه گرفته می‌شوند. جدا از تفاوت‌ها در زمین برگزاری و قوانین بازی، تنیس و بدمینتون هم تفاوت‌های دیگری هم دارند. بدمینتون نسبت به تنیس ورزش سبک‌تر و راحت‌تری است. راکت‌های تنیس معمولا بین ۲۵۰ تا ۳۶۰ گرم است، اما راکت‌های بدمینتون بسیار سبک‌تر از این مقدار و کمتر از ۱۰۰ گرم وزن دارند. به همین دلیل در دست گرفتن راکت بدمینتون برای مبتدی‌ها آسان‌تر است. در تنیس بازیکن‌ها باید از یک توپ به نسبت سخت برای پرتاب به سمت حریف خود استفاده کنند، ولی در بدمینتون شیء پرتابی یک شاتل‌کاک (توپ پردار) است که معمولا سر آن از جنس چوب‌پنبه و از ۱۶ پر غاز، اردک یا پرمصنوعی ساخته شده و بسیار سبک است و به راحتی در باد می‌چرخد.

قوانین تنیس

بازی تنیس در یک زمین مستطیل شکل حدود ۲۴ در ۸.۵ متری برگزار می‌شود. این زمین معمولا با چمن، خاک رس یا بتن پوشانده شده و به وسیله یک تور که در وسط طول کشیده می‌شود زمین را به دو نیمه مساوی برای بازی تقسیم می‌کند. این ورزش را می‌توان دونفره یا به صورت تیمی (تیم دو نفره) بازی کرد. در این بازی باید توپ را با راکت به سمت بازیکن مقابل پرتاب کرد. این کار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که یک نفر نتواند توپ را به سمت حریف خود برگرداند و توپ روی زمین بیفتد. بازی تنیس سه ست دارد و برنده بازی کسی است که بتواند دو ست را ببرد، اما هدف بازی انجام شش بازی است و برای ست پایانی، دست‌کم باید دو امتیاز بین دو حریف تفاوت وجود داشته باشد.

امتیاز‌ها در تنیس

امتیاز‌های بازی ۱۵، ۳۰ و ۴۰ است و هر زمان که یک بازیکن ببرد، ۱۵ امتیاز را از آن خود می‌کند. این امتیاز در ست بعدی باید به ۳۰ برسد و در ست بعدی به ۴۰ امتیاز. اگر در ست دوم هر دو طرف ۴۰ امتیاز داشته باشند، بازیکن‌ها باید تا جایی بازی کنند که اختلاف امتیازشان به ۲ برسد.

استاندارد‌های تجهیزات تنیس

راکت| طول راکت استاندارد برای بزرگ سالان ۶۹ سانتی‌متر است و هرچه گلویی راکت عریض‌تر باشد قدرت بیشتری را به بازیکن می‌دهد. البته شرکت‌های سازنده راکت‌هایی با طول بیشتر را پیشنهاد می‌دهند، چون افزایش طول راکت باعث بازی بهتر بازیکن می‌شود. نکته دیگر در انتخاب راکت، اندازه گریپ (دسته) آن است. برای انتخاب گریپ مناسب باید حدفاصل خط کف دست تا نوک انگشت حلقه را اندازه بگیرید. گریپ‌ها بین ۱ تا ۵ شماره‌گذاری می‌شوند و شماره ۳ معمول‌ترین آن‌هاست. اگر با اندازه‌گیری متوجه شدید بین دو سایز قرار دارید ترجیحا اندازه کوچک‌تر را انتخاب کنید و با اورگریپ (بند موقت و نسبتا نازکی که روی دسته راکت پیچیده می‌شود و به نوعی لغزش‌گیر و عرق‌گیر نیز هست) سایز آن را مناسب دست‌تان کنید.
توپ| توپ تنیس از ترکیب یکنواخت پلاستیک و نمد ساخته شده است. توپ‌های تنیس به محض باز شدن از محفظه خود، شروع به از دست دادن ارتجاع کششی اولیه می‌کنند به همین دلیل تا زمان شروع مسابقه‌های ورزشی مهم تحت فشار ثابت (تقریباً ۲ اتمسفر) نگهداری می‌شوند. توپ قرمز برای افراد مبتدی که سن‌شان کمتر از ۱۰ سال است، توپ نارنجی برای نیمه حرفه‌ای‌ها و توپ سبز مناسب حرفه‌ای‌هاست. این توپ جهش کمی دارد، اما بیشتر از توپ قرمز و نارنجی پرواز می‌کند.

برای یادگیری تنیس چقدر باید هزینه کنیم؟

هزینه کلاس‌های تنیس در باشگاه‌های خصوصی و دولتی متفاوت است. این باشگاه‌ها تجهیزات مورد نیاز را در هنگام برگزاری کلاس در اختیارتان قرار می‌دهند. قیمت کلاس‌های تنیس بسته به این که چند نفر در کلاس حضور دارند به خصوصی، نیمه خصوصی و عمومی تقسیم می‌شود و قیمت کلاس‌ها با ترتیبی که گفته شد از زیاد به کم تغییر می‌کند. قیمت‌هایی که در ادامه از آن‌ها می‌گوییم حاصل تماس با چند باشگاه خصوصی و نیمه خصوصی است.

باشگاه خصوصی

کلاس بدمینتون در باشگاه‌ها معمولا به صورت ترم برگزار می‌شود. هر ترم ۱۰ جلسه یک ساعته است و هزینه شرکت در این کلاس‌ها برای هر نفر با مربی درجه یک ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتومان و با مربی درجه ۳، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. هزینه این کلاس‌ها برای نوجوان و بزرگ سال یکسان است.

باشگاه نیمه‌خصوصی

کلاس‌های این باشگاه هم به صورت ترم‌های ۱۰ جلسه‌ای برگزار می‌شود. با این تفاوت که تقسیم‌بندی به شکل دیگری است. برای حضور در کلاس‌های خصوصی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، کلاس‌های نیمه خصوصی که در آن تعداد شرکت‌کننده‌ها بیشتر است یک میلیون تومان و برای کلاس‌های عمومی ۶۰۰ هزار تومان باید بپردازید و در این باشگاه هم قیمت کلاس‌های بزرگ سال و نوجوان تفاوتی ندارد.

هدیه تنیس به بدن؛ کالری‌سوزی و پیشرفت مغز

آیا ورزش تنیس به سلامت بدن کمک می‌کند؟ این شاید سوال خیلی‌ها باشد که با خواندن این بخش به پاسخ آن می‌رسند. افرادی که ۳ ساعت در هفته تنیس بازی می‌کنند خطر مرگ را به هر دلیلی به نصف کاهش می‌دهند. همچنین تنیس‌باز‌ها از نظر انرژی، خوش‌بینی و عزت نفس امتیاز‌های بیشتری را در آموزش‌های روان‌شناختی کسب کردند. این نتیجه مطالعات دکتر بارگر از دانشگاه هاروارد است. تنیس ورزشی ا‌ست که به هوشیاری و تفکر تاکتیکی نیاز دارد، ممکن است ارتباطات جدیدی بین اعصاب مغز ایجاد کند و در نتیجه می‌تواند باعث پیشرفت مداوم مغز در طول عمر شود. مطالعات نشان می‌دهد تنیس رقابتی نسبت به ایروبیک، اسکیت درون خطی یا دوچرخه سواری، کالری بیشتری را در بدن فرد می‌سوزاند و همچنین رشد ذهنی و عاطفی را تحریک می‌کند؛ بنابراین تنیس رقابتی می‌تواند یکی از گزینه‌های اصلی کسانی باشد که دنبال کالری‌سوزی به وسیله یک ورزش هیجان‌انگیز هستند.

سرشناس‌ترین تنیس‌باز‌ها

خیلی‌ها تنیس را به طور حرفه‌ای دنبال می‌کنند و به عنوان نفر اول تنیس در دنیا معرفی می‌شوند. فدراسیون جهانی تنیس هم یک جدول رده‌بندی دارد که هربار آن را بر اساس مسابقه‌های برگزار شده و امتیاز بازیکن‌ها آپدیت می‌کند تا رقابت بین تنیسور‌های حرفه‌ای در جهان داغ و داغ‌تر شود. در ادامه ۴ چهره معروف و تاثیرگذار تنیس در جهان را معرفی می‌کنیم.

رافائل نادال ملیت: اسپانیایی

رافائل نادال برای اسپانیایی‌ها یک اسطوره است. او به همراه نوواک جوکوویچ ۳۶ عنوان رکورد قهرمانی در مسابقات مسترز دارد. نادال از کودکی تنیس و فوتبال را به طور حرفه‌ای دنبال کرده و در نهایت در ۱۲ سالگی فوتبال را کنار گذاشت تا بتواند همه تمرکزش را روی تنیس بگذارد. او هم‌اکنون یکی از سهام‌داران باشگاه فوتبال رئال مایورکا است.
ماریا شارپووا ملیت: روسی
ماریا شارپووا تنیسور سرشناس روسی ۵ عنوان قهرمانی جهانی در کارنامه‌اش دارد. او از ۱۴ سالگی به دنیای تنیس حرفه‌ای پا گذاشت و در سال ۲۰۰۲ وقتی که به فینال مسابقات جوانان اوپن استرالیا رسید، جوان‌ترین تنیس‌باز تاریخ شد که به این مهم دست یافت. شارپووا سال ۲۰۲۰ از دنیای تنیس حرفه‌ای خداحافظی کرد.
اندی ماری ملیت: اسکاتلندی
علاقه اندی ماری به تنیس از راکتی که مادرش در ۳ سالگی به او هدیه داد شروع شد. او تنیس را به صورت پیگیرانه و جدی دنبال کرد تا به یکی از شماره یک‌های جهان در تنیس تبدیل شد. ماری دارنده چندین مدال در المپیک‌های تابستانی است و جزو ۱۰ نفر برتر جدول رده‌بندی فدراسیون جهانی تنیس است.
آندره آغاسی ملیت: ایرانی-آمریکایی
آندره آغاسی یکی از پرافتخارترین و مشهورترین قهرمانان تنیس در دنیاست. او از ۱۶ سالگی وارد مسابقات حرفه‌ای شد و یکی از شش بازیکنی است که به همه گرنداسلم‌های تنیس (مهم‌ترین مسابقات تنیس) راه یافته است. آندره فرزند امانوئل آغاسی بوکسور سابق تیم ملی بوکس است که در جوانی به آمریکا مهاجرت کرده است.
خواهران ویلیامز ملیت: آمریکایی
حتی اگر از دنبال‌کننده‌های تنیس نباشید، نام خواهران ویلیامز در تنیس به گوش‌تان خورده است. ونوس و سرنا ویلیامز دو تنیسور حرفه‌ای و شناخته‌شده در جهان هستند که تنیس را با مربیگری پدرشان ریچارد ویلیامز شروع کردند و گاهی در مسابقات به عنوان حریف رو‌به‌روی هم قرار می‌گرفتند. هر کدام از این دو خواهر در دوره‌ای از زندگی حرفه‌ای خود در رتبه یک تنیس جهان جای گرفته‌اند. داستان زندگی این دو خواهر و ورودشان به تنیس آن قدر الهام‌بخش بود که رینالدو مارکوس گرینو تصمیم گرفت یک فیلم سینمایی به نام «شاه ریچارد» را بر اساس آن کارگردانی کند. این فیلم در جشنواره‌های مختلفی تحسین شده و ویل اسمیت بازیگر نقش اصلی آن است که به تازگی هم اسکار گرفت و ماجرای سیلی زدنش در مراسم پرحاشیه شد.
امیر جدیدی، هومن سیدی و ...
چهره‌های زیادی در جهان هستند که به تنیس علاقه دارند، اما به پای درجه یک‌های این رشته ورزشی نمی‌رسند. امیر جدیدی بازیگر شناخته شده سینما و تلویزیون یکی از آن‌هاست. در کارنامه سینمایی‌اش برای بازی در دو فیلم تنگه ابوقریب و عرق سرد، جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد از سی‌و‌ششمین جشنواره فیلم‌فجر دیده می‌شود. او قبل از بازیگری، مربی تنیس هومن سیدی دیگر بازیگر معروف سینما و تلویزیون بود و مدت‌ها به او آموزش تنیس می‌داد تا این‌که به پیشنهاد سیدی، ابتدا در تئاتر در سال ۸۹ به روی صحنه رفت و بعد از آن هم وارد سینما شد. جدیدی بازیگری را شروع کرد، اما تنیس را رها نکرد و این دو حرفه را کنار هم ادامه داد تا جایی که سال ۹۸ با تیم طاق کسری در جام حذفی تنیس شرکت کرد و ۲۹ اسفند ۹۹ سرمربی تیم‌ملی در اردوی انتخابی دعوتش کرد تا حضورش در تیم انگیزه‌ای برای دیگر تنیسور‌ها باشد. مربی تیم‌ملی تنیس در همین باره گفت: «او قبل از این که بازیگر شود، تنیس بازی می‌کرد و در مسابقات مختلف هم حضور داشت. از طرفی جدیدی وقتی در مسابقات هم حضور داشته باشد حال‌و‌هوای بهتری به رقابت‌ها می‌دهد. جدیدی در مسابقات مختلف شرکت کرده و من هم با او صحبت کردم، اما آسیب دیدگی در دستش دارد که باید با پزشکش مشورت کند.» جدیدی هم درباره فعالیتش در این رشته ورزشی گفته: «نه این که به خواندن و بازیگری علاقه نداشته باشم، ولی به اندازه علاقه ورزشی‌ام نبوده. اخبار مربوط به تنیس را خیلی دنبال می‌کنم و مربی حرفه‌ای این رشته هستم. کلا زندگی من اگر سر کار نباشم، تنیس است. تنیس بازی می‌کنم، می‌دوم و بدن سازی می‌کنم، تقریبا جنازه‌ام را به خانه می‌برم.»
 
منبع: روزنامه خراسان
ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
نظرات مخاطبان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
ورزش پولدارها است
ارشيا
دو راكت و 10 تا توپ داشته باشي

يه كرايه زمينه

كه از پس 4 نفر تويه سانس 2 ساعته برمياد

ادم بايد بخواد
گزارش خطا
تازه ها