۱۸ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۳

آشنایی با گفتاردرمانی؛ شغلی پر از تنوع و حس خوب

درباره شغل گفتاردرمانی چه می دانید؟
کد خبر: ۵۲۸۷۰

گفتاردرمانی

آشنایی با شغل گفتاردرمانی در گفت وگو با کارشناس این حرفه را بخوانید.

من کی‌ام؟

امیر ملایی هستم، ۲۹ ساله، اهل بیرجند و آسیب‌شناس گفتار و زبان (speech and language pathologist)؛ شما شغل من را با عنوان «گفتار درمانگر» می‌شناسید که اسم کوتاه‌تر و آسان‌تری است، اما واژه دقیقی نیست، چون همه کار‌هایی را که در تخصص من هست، توضیح نمی‌دهد.

یک گفتار درمانگر دقیقا چه کار می‌کند؟

کار من توان‌بخشی است و خلاف آن‌چه از کلمه «گفتاردرمانی» برمی‌آید، خبری از درمان و پیشگیری در آن نیست؛ به‌علاوه فقط به «گفتار» هم محدود نمی‌شود. شاید ندانید که گفتاردرمانی تنها مرتبط با بچه‌ها نیست و ما از هر سن‌وسالی مراجع داریم. حیطه کاری‌مان هم خیلی وسیع است؛ عقب‌ماندگی ذهنی، کم‌شنوایی یا ناشنوایی، سندروم‌داون، اوتیسم، بیش‌فعالی، لکنت، اختلالات یادگیری (اختلال خواندن، نوشتن، ریاضیات)، اختلالات تولید زبان مثل اختلال تلفظی، اختلالات بلع (در نوزاد‌ها و در بزرگ سالانی که به‌دلایلی مثل سکته عملکرد دهانی-حلقی‌شان دچار مشکل شده است) و مشکلات صوت و حنجره که این مورد آخر از حوزه‌های مورد علاقه من است؛ یعنی کار با کسانی که کاربر حرفه‌ای صوت هستند مثل خواننده‌ها، معلم‌ها، گویندگان رادیو، مداح‌ها و... که به هر دلیلی حنجره‌شان دچار مشکل می‌شود و من به آن‌ها کمک می‌کنم به شرایط عادی برگردند. روال کار ما معمولا این‌طور است که ابتدا یک پزشک متخصص، بیمار را معاینه می‌کند؛ بعد او را به ما ارجاع می‌دهد و ما با یک‌سری تمرین و توصیه غذایی، کار توان‌بخشی را انجام می‌دهیم.

شما چطور می‌توانید همکار من شوید؟

خب شما در دبیرستان، رشته تجربی می‌خوانید و در کنکور، گفتاردرمانی را انتخاب می‌کنید که در رده دوم رشته‌های پرطرفدار قرار دارد. رده اول متعلق به گروه پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی است که بالاترین رتبه را برای قبولی می‌خواهند و بیشترین طرفدار را دارند. بعد از آن دام پزشکی و رشته‌های گروه توان‌بخشی مثل فیزیوتراپی، کاردرمانی، بینایی‌سنجی و گفتاردرمانی قرار دارد که با رتبه‌های چهاررقمی خوب می‌شود در این رشته‌ها وارد دانشگاه دولتی شد. در رشته گفتاردرمانی، بعد از دوره کارشناسی می‌توانید مستقیما وارد بازار کار شوید و پروانه کلینیک و شماره نظام‌پزشکی بگیرید و اگر دوست داشته باشید می‌توانید تحصیلات‌تان را تا مقطع دکتری ادامه بدهید. بعد از دانش آموختگی می‌توانید در بهزیستی، ادارات مرتبط با وزارت بهداشت‌ودرمان و هلال‌احمر مشغول کار شوید و همچنین کلینیک خصوصی خودتان را داشته باشید. بعضی از درمانگر‌ها در قالب هوم‌ویزیت (ویزیت خانگی) هم کار می‌کنند و به کسانی که نمی‌توانند یا نمی‌خواهند از خانه بیرون بیایند، خدمات می‌دهند.

این رشته برای چه کسانی مناسب‌تر است؟

اگر از کمک کردن به دیگران لذت می‌برید و نسبت به معلولیت، حساسیت و رقت قلب زیادی ندارید، کار در رشته گفتاردرمانی می‌تواند برای‌تان جالب باشد. زمان کاری در شغل ما خلاف رشته‌هایی مثل پرستاری، هوشبری، علوم‌آزمایشگاهی و... ثابت و منظم است. خب از خون و صحنه‌های ناراحت‌کننده هم که خبری نیست. شما باید مدت‌زمان مشخصی در ماه کار کنید، اما روز و ساعتش دست خودتان است. در تعطیلات رسمی هم تعطیل هستید، اما خب وقتی کار نکنید، حقوقی هم در کار نخواهد بود مگر آن‌که در استخدام جایی باشید که احتمالش کم است. درواقع گفتاردرمانی به‌نوعی کار آزاد محسوب می‌شود یعنی شما باید به بازار کار مسلط باشید و بتوانید با دیگران وارد رقابت شوید.

سختی‌ها و شیرینی‌های شغل من چیست؟

تعداد دانشجویان دانش آموخته گفتاردرمانی از تعداد جایگاه‌های شغلی این رشته در کشور ما بیشتر است و می‌شود گفت سخت‌ترین بخش کار ما، وجه اقتصادی است، اما تجربه خوشایند کمک کردن به دیگران، شیرینی دلچسبی است که زحمت و سختی را از یادمان می‌برد.
از آن‌جایی‌که ما با دارو سروکار نداریم، به‌نتیجه رسیدن تلاش‌های‌مان، زمان زیادی می‌برد، اما وقتی به‌ثمر می‌رسد، بسیار لذت‌بخش است. مدتی پیش والدین کودک پنج ساله‌ای به من مراجعه کردند که تأخیر در رشد گفتار داشت و نمی‌توانست صحبت کند. آن کودک حالا کامل صحبت می‌کند و این تجربه برای من با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نیست.

منبع: زندگی سلام
ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
گزارش خطا
تازه ها