۰۴ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۳

دز سوم؛ چه واکسنی بزنیم؟

با تغییر چهره مداوم کرونا در دنیا، لزوم تزریق دوز سوم واکسن ضروری‌تر از گذشته شده است. در ادامه به بررسی ابهامات و سوالات پیرامون تزریق دوز سوم و سویه جدید کرونا خواهیم پرداخت.
کد خبر: ۴۸۷۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
طبق مطالعاتی که منتشر شده به نظر می‌رسد ایمنی ناشی از واکسن‌ها ۶ تا ۸ ماه پایدار باشد و بعد از این مدت ایمنی حاصل از واکسن افت نسبی پیدا می‌کند، برای افزایش حداکثر ایمنی همزمان با ادامه برنامه واکسیناسیون نوبت اول و دوم؛ تزریق دوز یادآور هم دنبال گردد.
مطالعات نشان داده افرادی که دوز سوم واکسن را دریافت کرده‌اند، در مقایسه با افرادی که از دوز دوم واکسن‌شان حداقل ۵ ماه گذشته است، ۹۳درصد کمتر در خطر بستری شدن در اثر ابتلا به کوید۱۹ هستند. همچنین شدت بیماری و خطر مرگ ناشی از ویروس کرونا در افرادی که دوز سوم واکسن را دریافت کرده‌اند به‌ترتیب ۹۲ و ۸۱درصد کمتر خواهد شد.
به دنبال اجرای طرح تزریق دوز سوم واکسن کرونا به سالمندان بالای ۶۰ سال و افراد با بیماری‌های خاص، کمیته علمی کشوری ستاد مقابله با کرونا در جلسه اخیر خود تصویب کرد که تمامی افراد ۱۸ تا ۶۰ سال کشور نیز به ترتیب اولویت، دوز سوم واکسن کرونا را دریافت کنند.
 
این کمیته به دلیل احتمال شیوع سویه جدید ویروس کرونا به عنوان «امیکرون» که اخیرا در افریقا مشاهده شده، برای جلوگیری از ایجاد موج جدید ابتلا در کشور، این مصوبه را به وزارت بهداشت ابلاغ کرده است. با این حال برخی افراد هنوز نمی‌دانند باید برای تزریق دوز بوستر (تقویتی)، به چه مراکزی مراجعه کنند یا چه مدارکی می‌بایست همراه خود داشته باشند.

دوز سوم چه زمانی باید تزریق شود؟

دز سوم؛ چه واکسنی بزنیم؟

بر اساس اعلام رئیس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، افرادی که دو دوز واکسن سینوفارم یا برکت (واکسن‌های غیرفعال) دریافت کرده‌اند و حداقل چهارماه از تزریق دوز دوم آنها گذشته باشد، می‌توانند با مراجعه به مراکز تزریق واکسن (براساس اولویت اعلام شده توسط وزارت بهداشت)، دوز سوم واکسن کرونا را دریافت کنند.

چه مدارکی برای تزریق دوز سوم لازم است؟

همراه داشتن کارت واکسن و کارت ملی برای تزریق دوز سوم ضروری است.توصیه شده افراد برای دریافت دوز سوم ترجیحا به همان مرکزی مراجعه کنند که دوز اول و دوم را دریافت کرده‌اند؛ اما در غیر اینصورت، واکسیناسیون در همه مراکز قابل انجام است و نیازی نیست از این بابت نگرانی داشته باشید.
برای تزریق دوز سوم نیاز به نوبت‌گیری اینترنتی نیست؛ اما قبل از مراجعه به مراکز واکسیناسیون، حتما سری به «بلد» بزنید تا بتوانید مراکز خلوت را انتخاب کرده و در صف‌های طولانی معطل نشوید.

واکسن دوز سوم از چه نوع باید باشد؟

واکسن دوز سوم از چه نوع باید باشد؟

بر اساس مصوبه کمیته فنی واکسیناسیون، دریافت کنندگان واکسن «سینوفارم» می‌توانند برای دوز سوم «سینوفارم» یا «آسترازنکا» یا «پاستو کووک پلاس» تزریق کنند.
همچنین کسانی که در دوز اول و دوم واکسن «برکت» دریافت کرده‌اند، برای دوز سوم می‌توانند واکسن «برکت» یا «سینوفارم» یا «آسترازنکا» دریافت کنند.

دریافت کنندگان «اسپوتنیک» در دوز اول و دوم، باید برای دوز سوم واکسن «آسترازنکا» و دریافت کنندگان «آسترازنکا» نیز می‌بایست برای دوز سوم حتما واکسن «آسترازنکا» تزریق کنند.

کدام واکسن‌ موجود در ایران در مقابل امیکرون بهترعمل می‌کند؟

رئیس گروه پیشگیری بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز در گفتگو با ایسنا گفت: تمامی واکسن‌ها درصدی از سویه‌ اُمیکرون را پوشش می‌دهند که حداقل جلوی مرگ و میر و شدت بالای بیماری را می‌گیرد اما توجه داشته باشید که دز سوم در مقابل ویروس کرونا محافظت کننده‌تر است.
سیمین خیاط‌ زاده با بیان اینکه اُمیکرون نوع جهش یافته‌ ویروس کرونا است و از نظر علائم تفاوتی با سویه‌های قبلی ندارد، افزود: تنها تفاوت این سویه در انتشار و انتقال است که میزان شیوع آن چندین برابر کرونا دلتا است. 
 
البته خبر خوب این است که بررسی وضعیت امیکرون در آفریقای جنوبی نشان می‌دهد. گر چه سرعت انتشار این ویروس بسیار بالاست اما نوع بیماری آن خیلی شدید نیست و مرگ و میر آن کم است. 
 
خیاط‌ زاده در پایان تاکید کرد: واکسن اساسی‌ترین راه پیشگیری از این سویه و ورود به پیک ششم است اما رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است.

بیشتربخوانید: 

فاکتورهای کلیدی در مهار امیکرون چیست؟

فاکتورهای کلیدی در مهار امیکرون چیست؟

کارشناسان بهداشت عمومی در آمریکا تاکید کرده‌اند که برای مقابله با سویه اُمیکرون اقدامات پیشگیرانه‌ای که همواره بر رعایت آنها تاکید شده ضروری است و سه فاکتور ماسک، واکسن و دُز یادآورنقش کلیدی در مهار این سویه دارند.

به گزارش ایسنا، کارشناسان بهداشت عمومی آمریکا با تاکید بر اینکه با بروز سویه جدید ویروسی، اقدامات محافظتی در برابر انتقال ویروس تغییر نمی کند، خاطر نشان کردند: همچنان می توان از اثربخشیِ پروتکل‌های تجربه شده در طول دوره پاندمی کرونا در مهار امیکرون نیز بهره‌مند شد و پیدایش سویه جدید، لزوما استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را کم‌اثر نمی‌کند بلکه تاثیر این اقدامات مورد آزمایش قرار گرفته و در شرایط فعلی نیز مفید هستند.

همچنین با سردی هوا ضرورت دارد از حضور در فضاهایی با تهویه ضعیف و محیط‌های شلوغ و سرپوشیده پرهیز شود چرا که فرصت بیشتری را برای انتشار ویروس فراهم می کند.

علاوه بر این، تزریق دُز یادآور، مصونیت در برابر بیماری کووید-۱۹ را افزایش می دهد زیرا واکسن‌ها فقط یک قسمت از پروتئین سنبله را خنثی نمی‌کنند، بلکه قسمت‌های متعددی از آن را هدف قرار می‌دهند و بنابراین کاهش اثربخشی آنتی‌بادی‌ها در برابر یک قسمت از پروتئین سنبله به این مفهوم نیست که اثربخشی خود را علیه سایر قسمت‌ها از دست داده‌اند و در عین حال تزریق دُز یادآور باعث افزایش اثربخشی آنتی بادی‌ها می‌شود.

بنابر گزارش پایگاه اطلاع رسانی "ای ای آر پی"،‌ کارشناسان تاکید دارند که با افزایش سطح آنتی بادی در کنار سایر فاکتورهای افزایش دهنده واکنش ایمنی می توان به این باور دست یافت که واکسن‌ها همچنان می‌توانند از ابتلای افراد به بیماری شدید ناشی از سویه اُمیکرون و انواع دیگر جلوگیری کنند.

مجله اینترنتی تابناک جوان

ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
نظرات مخاطبان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
سید اسماعیل سبحانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۵
دیروز دز سوم زدم دوز اول و دوم برکت بود دوز سوم گفتند باید پاستوکوپلاس بزنی خدا بخیر کنه کی درست میگه الله اعلم
گزارش خطا
تازه ها