۱۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۸

پرونده‌های قضایی خود را باید به کدام دادگاه‌ها ببریم؟

برای رسیدگی به پرونده های قضایی باید بدانیم که هر کدام در چه مرجعی رسیدگی می‌شوند.
کد خبر: ۴۰۰۸۸
 
قوه قضائیه
 
صلاحیت در اصطلاح حقوقی به معنای توانایی و شایستگی یک مرجع برای رسیدگی به موضوع مورد نظر است.معمولا به سه روش، شایستگی یا صلاحیت مرجع رسیدگی به اتهام تعریف می‌شود.نخست صلاحیت ذاتی به معنای ملاک تعیین موضوع اتهام بوده و ممکن است صلاحیت ذاتی مراجع رسیدگی به جرم‌ها متفاوت باشد؛ اصولا سه عنصر صنف، نوع و درجه، صلاحیت ذاتی مراجع قضایی و غیرقضایی یا حقوقی و کیفری را از یکدیگر جدا می‌کند.
همچنین با تفکیک صلاحیت‌های مراجع مختلف رسیدگی، امور جزایی در مراجع کیفری و امور حقوقی در دادگاه‌های حقوقی و شکایت از نحوه کار دستگاه‌های دولتی در دیوان عدالت اداری رسیدگی می‌شود.
مراجع عمومی، صلاحیت رسیدگی به اموری را دارند که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت مرجع دیگری باشد؛ همچنین مراجع اختصاصی صلاحیت رسیدگی به هیچ اموری جز اموری معین که در صلاحیت آن‌ها قرار گرفته باشد را ندارند.اما موضوع دیگر صلاحیت محلی است؛ پس از آن که متوجه شدیم رسیدگی به اتهام کلاهبرداری، مرجع شایسته از لحاظ صنف، نوع و درجه یک مرجع کیفری، مرجع عمومی و مرجع رسیدگی بدوی است، نوبت به تعیین این می‌رسد که کدام مراجع کیفری عمومی بدوی و موجود در کشور، صلاحیت رسیدگی به اتهام مورد نظر را دارند.
بیشتر بخوانید
- با مردان قلدری که مهریه نمی‌دهند برخورد کنید

دادگاه‌ها صلاحیت رسیدگی به جرایمی را دارند که در حوزه قضایی آن‌ها واقع شده باشند، بنابراین صلاحیت محلی به معنای شایستگی مرجع محل وقوع جرم تعریف می‌شود.
صلاحیت شخصی به تمام جرم‌های اشخاص کمتر از ۱۸ سال می‌پردازد که در دادگاه اطفال رسیدگی می‌شوند و صلاحیتی که برای این دادگاه است، صلاحیت شخصی نام دارد. گاهی صلاحیت شخصی برای فرد مرتکب، ملاک ذاتی و محلی دارد و قانونگذار برای رسیدگی به تمام جرم‌های افراد، صلاحیت دادگاه معین را قرار می‌دهد.
ارسال نظرات
انتشار نظرات حاوی توهین، افترا و نوشته شده با حروف (فینگلیش) ممکن نیست.
گزارش خطا